Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka całuski wprost rozpływają się w ustach. Nic w tym dziwnego, ponieważ to właśnie z ustami mają intensywny, czekoladowy związek. Przepis na ten deser pochodzi z północno-zachodniej części Włoch (Piemontu), a jego nazwa „Baci di dama” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pocałunki damy”. Delikatne, kruche ciasteczka z mielonymi orzechami laskowymi po złożeniu przypominają słodkie usta, a ich środek skrywa obłędne nadzienie z czekolady. Kluczem do perfekcji jest porządne schłodzenia ciasta przed pieczeniem. Reszta jest prostsza niż ci się wydaje.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 684
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 48
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 70
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 87
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 684
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 48
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 70
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 87
Składniki
Zmiel orzechy laskowe w robocie kuchennym lub młynku do kawy na konsystencję mąki i odstaw. Aby wzmocnić ich smak, możesz je wcześniej podpiec lub uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić. W misce robota kuchennego utrzyj masło z cukrem na gładką masę, dodaj ekstrakt waniliowy. Następnie dosyp sypkie składniki - przesiane mąki, orzechy mielone i sól, po czym dokładnie wymieszaj łyżką lub dłońmi. Upewnij się, że wszystkie składniki dobrze się połączyły, zeskrobując ścianki miski do samego dna. Przełóż ciasto na folię spożywczą, uformuj kulę, dobrze owiń i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Następnie każdą zroluj na wałek o długości ok. 20 cm i pokrój na ok. 25 równych plasterków. Z każdego krążka uformuj kulkę wielkości orzecha laskowego w łupinie. Przygotuj dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i układaj na nich ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 15 minut, aż ciastka będą jasnozłote. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź.
Posiekaj czekoladę i podziel ją na dwie nierówne części - ok. 2/3 i 1/3. Większą część czekolady umieść w misce lub rondlu i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pozostałą czekoladę. Dzięki temu sposobowi masa łatwo zastygnie i szybciej będzie nadawała się do pracy. Za pomocą łyżeczki posmaruj jedno ciasteczko czekoladą i połącz z drugim ciastkiem. Postępuj tak z resztą składników do ich wykończenia. Odkładaj ciastka na kratkę, aby dobrze zastygły, a potem serwuj. Ciasta całuski najlepiej smakują podane z czarną, mocną kawą lub filiżanką herbaty.