Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka cytrynowo-bazyliowe

Ciasteczka cytrynowo-bazyliowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 154

Kruche ciasteczka cytrynowo-bazyliowe z lukrem cytrynowo-bazyliowym. Dla niektórych może szalone połączenie ale nie dla mnie. Dla mnie niebo w gębie. Z połączenia tych smaków powstały przepyszne ciasteczka. Znikają błyskawicznie. Zapraszam po przepis bo nie można go trzymać dla siebie.

Składniki

  • mąka pszenna – 300g
  • cukier – 100g
  • masło prawdziwe – 150g
  • 1 jajko
  • jedno żółtko
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 10 listków świeżej bazylii
  • LUKIER: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki soku z cytryny; 5-6 listków świeżej bazylii
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka cytrynowo-bazyliowe

Przygotowanie

  1. Cytrynę dokładnie wyparzamy, skórkę ścieramy na drobnej tarce a sok wyciskamy. Listki bazylii myjemy i drobno siekamy.

  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier i mieszamy. Suche składniki siekamy z masłem lub masło ścieramy na tarce na dużych oczkach (ja wolę ścierać na tarce). Dodajemy żółtko, jajko, sok i skórkę z cytryny oraz drobno posiekaną bazylię. Ciasto wyrabiamy dokładnie, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na ok. 1 godz. . Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-5mm. Wycinamy kształty dowolnymi foremkami. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st.C, funkcja góra/dół przez ok. 20min. Po ostygnięciu możemy udekorować lukrem cytrynowo-bazyliowym.

  3. WYKONANIE LUKRU:

    Bazylię myjemy i drobno siekamy. Do cukru pudru wlewamy sok z cytryny, dodajemy bazylię i wszystko łączymy aż powstanie gładki lukier. Jeśli wydaje nam się za rzadki to możemy dosypać trochę cukru pudru.

    Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń