Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka kakaowe Amerykanki

Ciasteczka kakaowe Amerykanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1586

Dodano:

Odsłon: 4063

Ciasteczka kakaowe Amerykanki zadziwią Was smakiem. Są nieziemsko kakaowe, a ich środek „żuje się” się jak guma do żucia.

Składniki

  • 300 g cukru
  • 60 g kakao
  • 170 g zimnego masła
  • 2 duże jaja
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki razem za pomocą malaksera lub zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto będzie bardzo kleiste.
    Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki w rękach o średnicy 2 cm. Układaj je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka początkowo będą rosły, ale ostatecznie się „rozleją” kilkakrotnie zwiększając swoją powierzchnie. Pieczemy około 12 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego pozostaw je chwilę na blasze aby całkowicie wystygły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń