Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka kokosowe z orzechami laskowymi - najlepszy przepis

Ciasteczka kokosowe z orzechami laskowymi - najlepszy przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3111

Dodano:

Odsłon: 2071

Kruchuteńki ciasteczka, znacznie delikatniejsze w smaku niż tradycyjne kokosanki. Można je przygotować tanio i szybko. Można okrasić czekoladą i orzechami robiąc z nich wykwintny przysmak dla gości, można też przygotować je w 3 minuty i od razu cieszyć nimi swoje podniebienie.

Składniki

  • 10 dag zsiadłego mleka (może być śmietana)
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła (lub dobrej margaryny)
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 20 dag mąki pszennej tortowej
  • migdały lub orzechy laskowe - po jednym na każdy pierniczek (opcjonalnie)
  • czekolada deserowa (minimum 70% kakao) - około 1 1/2 "rządka"
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko, cukier i masło miksujemy krótko lub mieszamy widelcem, sama będzie dosyć rzadka. Dodajemy wiórki i ekstrakt i mieszamy dokładnie, a następnie dosypując stopniowo dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

  2. Teraz mamy do wyboru 3 sposoby wykonania ciastek:

    Najprostszy - łyżką nabieramy odrobinę ciasta i zsuwając je palcem układamy na papierze do pieczenia. Wyjdą nam ciasta wyeksponowane na pierwszym planie.
    Wersja z orzeszkami - migdały sparzamy i zdejmujemy skórkę. Na rękę nabieramy ciasto, w środek wkładamy orzech albo migdała i formujemy kulkę. Ciastka nie powinny być zbyt duże. Taki rozmiar jak na zdjęciu to rozmiar maksymalny, generalnie - im mniejsze tym lepsze. Te ciasteczka mają bardzo bogaty smak i pomijając konsystencję mają smak zbliżony do rafaello. Być może całkiem dobrze sprawdziłaby się tu polewa z białej czekolady i rumu (intuicja - do przetestowania).
    Wersja wyciskana - ciasteczka można też przecisnąć przez tylkę. Jak widać - świetnie zachowuje swój kształt. Jeżeli macie maszynkę - myślę, że konsystencja również będzie odpowiednia, aby można było z niej skorzystać.

  3. Z tej porcji ciasta wychodzą mniej więcej 2 blaszki ciasteczek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i bezpośrednio na nią wyciskamy lub wykładamy ciasta. Pieczemy je w 190 stopniach przez mniej więcej 10 minut - zależnie od wielkości. Będą gotowe w momencie, gdy brzegi lekko się zezłocą. Ciastka należy wyjąc z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, gdy będzie całkowicie płynna robimy cieniutkie paseczki na ciasteczkach lub zanurzamy w niej końce ciastek, aby poprawić efekt wizualny można również posypać miejsce pokrycia czekoladą prażonym kokosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń