Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchuteńki ciasteczka, znacznie delikatniejsze w smaku niż tradycyjne kokosanki. Można je przygotować tanio i szybko. Można okrasić czekoladą i orzechami robiąc z nich wykwintny przysmak dla gości, można też przygotować je w 3 minuty i od razu cieszyć nimi swoje podniebienie.
Mleko, cukier i masło miksujemy krótko lub mieszamy widelcem, sama będzie dosyć rzadka. Dodajemy wiórki i ekstrakt i mieszamy dokładnie, a następnie dosypując stopniowo dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Teraz mamy do wyboru 3 sposoby wykonania ciastek:
Najprostszy - łyżką nabieramy odrobinę ciasta i zsuwając je palcem układamy na papierze do pieczenia. Wyjdą nam ciasta wyeksponowane na pierwszym planie.
Wersja z orzeszkami - migdały sparzamy i zdejmujemy skórkę. Na rękę nabieramy ciasto, w środek wkładamy orzech albo migdała i formujemy kulkę. Ciastka nie powinny być zbyt duże. Taki rozmiar jak na zdjęciu to rozmiar maksymalny, generalnie - im mniejsze tym lepsze. Te ciasteczka mają bardzo bogaty smak i pomijając konsystencję mają smak zbliżony do rafaello. Być może całkiem dobrze sprawdziłaby się tu polewa z białej czekolady i rumu (intuicja - do przetestowania).
Wersja wyciskana - ciasteczka można też przecisnąć przez tylkę. Jak widać - świetnie zachowuje swój kształt. Jeżeli macie maszynkę - myślę, że konsystencja również będzie odpowiednia, aby można było z niej skorzystać.
Z tej porcji ciasta wychodzą mniej więcej 2 blaszki ciasteczek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i bezpośrednio na nią wyciskamy lub wykładamy ciasta. Pieczemy je w 190 stopniach przez mniej więcej 10 minut - zależnie od wielkości. Będą gotowe w momencie, gdy brzegi lekko się zezłocą. Ciastka należy wyjąc z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, gdy będzie całkowicie płynna robimy cieniutkie paseczki na ciasteczkach lub zanurzamy w niej końce ciastek, aby poprawić efekt wizualny można również posypać miejsce pokrycia czekoladą prażonym kokosem.
Dzisiaj zapraszam na smakowite i wyraziste pesto skomponowane z 3 ziół: bazyl...
Odsłon: 465
Przepis na syrop z orzechów laskowych. Syrop jest świetnym dodatkiem do wypi...
Odsłon: 667
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 61
Sałatka z bobem i smażoną kiełbaską. Pyszna i prosta sałatka, którą możesz pr...
Odsłon: 106
Jakie są wasze ulubione pierogi ? moje najulubieńsze to ruskie oraz z płuckam...
Odsłon: 175
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 61
Sałatka z bobem i smażoną kiełbaską. Pyszna i prosta sałatka, którą możesz pr...
Odsłon: 106
Jakie są wasze ulubione pierogi ? moje najulubieńsze to ruskie oraz z płuckam...
Odsłon: 175
Składniki
Mleko, cukier i masło miksujemy krótko lub mieszamy widelcem, sama będzie dosyć rzadka. Dodajemy wiórki i ekstrakt i mieszamy dokładnie, a następnie dosypując stopniowo dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Teraz mamy do wyboru 3 sposoby wykonania ciastek: Najprostszy - łyżką nabieramy odrobinę ciasta i zsuwając je palcem układamy na papierze do pieczenia. Wyjdą nam ciasta wyeksponowane na pierwszym planie. Wersja z orzeszkami - migdały sparzamy i zdejmujemy skórkę. Na rękę nabieramy ciasto, w środek wkładamy orzech albo migdała i formujemy kulkę. Ciastka nie powinny być zbyt duże. Taki rozmiar jak na zdjęciu to rozmiar maksymalny, generalnie - im mniejsze tym lepsze. Te ciasteczka mają bardzo bogaty smak i pomijając konsystencję mają smak zbliżony do rafaello. Być może całkiem dobrze sprawdziłaby się tu polewa z białej czekolady i rumu (intuicja - do przetestowania). Wersja wyciskana - ciasteczka można też przecisnąć przez tylkę. Jak widać - świetnie zachowuje swój kształt. Jeżeli macie maszynkę - myślę, że konsystencja również będzie odpowiednia, aby można było z niej skorzystać.
Z tej porcji ciasta wychodzą mniej więcej 2 blaszki ciasteczek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i bezpośrednio na nią wyciskamy lub wykładamy ciasta. Pieczemy je w 190 stopniach przez mniej więcej 10 minut - zależnie od wielkości. Będą gotowe w momencie, gdy brzegi lekko się zezłocą. Ciastka należy wyjąc z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, gdy będzie całkowicie płynna robimy cieniutkie paseczki na ciasteczkach lub zanurzamy w niej końce ciastek, aby poprawić efekt wizualny można również posypać miejsce pokrycia czekoladą prażonym kokosem.
Przepisy Desery
Desery
deser z domową granolą
Desery
Sernik pieczony na jogurtach
Desery
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Desery
Kruche babeczki z kremem i owocami
deser z domową granolą
Coś na słodko =)
Odsłon: 41
Sernik pieczony na jogurtach
Jest to dosyć ciekawy pomysł na ciasto, gdyż zamiast klasycznego białego sera...
Odsłon: 431