Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oprócz pierniczków na Święta Bożego Narodzenia można zrobić takie ciasteczka koronkowe, małe, takie na dwa razy. Ciasteczka są cieniutkie i chrupiące. Cudowny smak orzechów laskowych, pomarańczy i zapach cynamonu. Blask choinki, mała czarna kawa bez cukru i te słodkie ciasteczka, taki zestaw polecam.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 822
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 283
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 822
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 283
Składniki
Orzechy laskowe bardzo drobno posiekać, na drobinki. Kandyzowaną skórkę pomarańczową bardzo drobno pokroić. W miseczce wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżeczkę masła, żeby utoczyć kulę. Z kuli zrobić wałeczek. Waleczek pokroić na ok. centymetrowe kawałki. Z każdej porcji zrobić kulkę i spłaszczyć. Ciasteczka muszą być cienkie. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min. Po wyjęcie z piekarnika ciasteczka będą miękkie i dlatego trzeba zostawić je na papierze do całkowitego wystudzenia. Ciasteczka stwardnieją. Wesołych Świąt. Smacznego.
Wyszło mi 30 ciasteczek.