Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Idealne do kawy, herbaty, lub mleka. Dzięki temu, że zawierają wiórki kokosowe są bardziej chrupkie. Moje ciasteczka mają kształt jajeczek i zajączków ponieważ zrobiłam je z myślą o świętach wielkanocnych. Przechowane w puszce, lub słoiku mogą stać nawet trzy tygodnie. Z podanych składników zrobiłam 77 ciasteczek, ale ilość sztuk zależy od wielkości foremki.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Masło pokroić na małe kawałki. Wrzucić do miski. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać jajko, pokrojoną drobno czekoladę i wiórki kokosowe. Zagnieść ciasto. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Kiedy zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i jeszcze chwilę zagnieść, żeby powstała zwarta kula. Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować i foremką wykrajać dowolne kształty. Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 15 minut.