Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10322

Dodano:

Odsłon: 4109

smaczne, kruche, marchewkowe ciasteczka nadziane kwaskową marmoladą lub powidłami, polecam ;-)

Składniki

  • mąka 60 dag
  • margaryna lub masło 40 dag
  • marchewka starat na drobnych oczkach 35-40 dag
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • cukier puder 4 łyżki + do posypania ciasteczek
  • marmolada lub powidła
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać pokrojone w plasterki masło lub margarynę, startą na drobnych oczkach marchewkę i cukier puder, zagnieść elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 45 - 60 min. Na podsypanym solidnie mąką stole rozwałkować ciasto (u mnie dwie parte) na grubośc ok. 3-5mm. Wycinać kółka lub prostokaty. Na środek kółek lub na krótszy brzeg prostokątów wykładać powidła lub marmoladę i kółka zlepiać jak pierogi, natomiast prostokąty rolować.

  2. Ciasteczka wykładac na blache wyłożoną papierem do pieczenia (mini roladki złączeniem w dół).

  3. Piec w temp. 190 stopni ok. 25-30 min, do zrumienienia

  4. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luna76 12 marca 2015 wspaniały kolorek i na pewno pyszniutkie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 11 marca 2015 Świetne, bardzo pomysłowe i pyszne ciasteczka :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń