Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite ciasteczka doskonałe na każdą okazję..
...ale pyszny.
Odsłon: 594
Polecam.
Odsłon: 554
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 49
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 50
...ale pyszny.
Odsłon: 594
Polecam.
Odsłon: 554
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 49
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 50
Składniki
Do dużej miski wsyp cukier puder, dodaj masło i ucieraj mikserem przez 2 minuty do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Dodaj jajko i wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Dodaj cukier wanilinowy i mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką, aby uzyskać gładkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 C. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto do grubości około 2 mm. Wytnij ciasteczka za pomocą foremki w kształcie serca (bądź jakiejkolwiek innej). Zwiń skrawki, ponownie rozwałkuj i wytnij ciasteczka, powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.
Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-18 minut, aż będą bladozłote. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Rozpuść białą i gorzką czekoladę w osobnych miskach ustawionych na garnkach z gotującą się wodą. Zanurzaj połowę ciasteczek do połowy w białej czekoladzie i posyp posypką. Powtórz czynność z drugą częścią ciasteczek zanurzając je w gorzkiej czekoladzie. Odłóż, aż czekolada stężeje. Ciasteczka można przechowywać przez tydzień w hermetycznym pojemniku. !! Smacznego !! ;)