Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite ciasteczka doskonałe na każdą okazję..
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 491
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 931
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 227
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 491
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 931
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 227
Składniki
Do dużej miski wsyp cukier puder, dodaj masło i ucieraj mikserem przez 2 minuty do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Dodaj jajko i wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Dodaj cukier wanilinowy i mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką, aby uzyskać gładkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 C. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto do grubości około 2 mm. Wytnij ciasteczka za pomocą foremki w kształcie serca (bądź jakiejkolwiek innej). Zwiń skrawki, ponownie rozwałkuj i wytnij ciasteczka, powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.
Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-18 minut, aż będą bladozłote. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Rozpuść białą i gorzką czekoladę w osobnych miskach ustawionych na garnkach z gotującą się wodą. Zanurzaj połowę ciasteczek do połowy w białej czekoladzie i posyp posypką. Powtórz czynność z drugą częścią ciasteczek zanurzając je w gorzkiej czekoladzie. Odłóż, aż czekolada stężeje. Ciasteczka można przechowywać przez tydzień w hermetycznym pojemniku. !! Smacznego !! ;)