Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1888
Dodano: 24.09.2016
Odsłon: 10914
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Z podanych składników zagnieść ciasto. Żółtka należy przetrzeć przez sitko. Podziel ciasto na części. Zostaw jedną część na stolnicy, a pozostałe ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Przed rozwałkowaniem ciasta podsyp sporo mąki, bo ciasto będzie się kleić. Pamiętaj, że ciasto nie zawiera proszku do pieczenia dlatego należy je rozwałkować na grubość około 3-4mm.
Wycinaj kształty i przenoś je podważając lekko nożem. Ciasto nadaje się do tradycyjnych ciasteczek maślanych maszynkowych.
Ciastka maślane układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 8 min.
Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie ( może Ci się wydawać, że są nieupieczone ale nic z tych rzeczy) , po chwili twardnieją.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 30 września 2016Zgłoś do usunięcia
To są ciasteczka kruche "z wyższej półki", bardzo smaczne, jednak w nazwie nie powinno być napisane, że bez proszku do pieczenia, bo do żadnego ciasta kruchego nie dodaje się żadnych spulchniaczy :) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bellamozzarella 30 września 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszności :-D1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 24 września 2016Zgłoś do usunięcia
Pięknie i pysznie wyglądają,zastanawia mnie czy nie są twarde? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 24 września 2016Zgłoś do usunięcia
Super, piękne na dodatek <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz