Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-09-2016
bardzo kruche i maślane ciasteczka idealne do kawy czy mleka.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 139
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1168
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1209
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13307
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 139
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1168
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1209
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13307
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Żółtka należy przetrzeć przez sitko. Podziel ciasto na części. Zostaw jedną część na stolnicy, a pozostałe ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Przed rozwałkowaniem ciasta podsyp sporo mąki, bo ciasto będzie się kleić. Pamiętaj, że ciasto nie zawiera proszku do pieczenia dlatego należy je rozwałkować na grubość około 3-4mm. Wycinaj kształty i przenoś je podważając lekko nożem. Ciasto nadaje się do tradycyjnych ciasteczek maślanych maszynkowych. Ciastka maślane układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 8 min. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie ( może Ci się wydawać, że są nieupieczone ale nic z tych rzeczy) , po chwili twardnieją.