Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4234

Dodano:

Odsłon: 3336

Są naprawdę bardzo mięciutkie. Można je dowolnie przyozdobić. Ja na razie robiłam przedświąteczną próbę. Myślę, że się powiodła, gdyż większość ciasteczek już zjedzona. Z podanych proporcji wychodzą cztery spore blachy ciastek.

Składniki

  • 60 dag maki pszennej
  • 200 g miękkiego masła (1 kostka)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko wiejskie ( temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 mały jogurt naturalny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i nadal ucierać. Później zmielone lub drobno posiekane orzechy i jogurt. Ciągle ucierać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Chwilę ucierać mikserem, a później wyrobić ręcznie. Zawinąć w folię i dać na dwie godziny do lodówki, aby ciasto stężało. Później przekroić je na dwie części. Łatwiej się w ten sposób rozwałkowuje.

  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu lukier lub polewa z czekolady. Można je wtedy jeszcze przyozdobić zmielonymi orzechami. Ja tak zrobię tuż przed Bożym Narodzeniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń