Desery Przepis na:
ciasteczka orzechowe na oleju


Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10720
Dodano: 03.02.2018
Odsłon: 485
Składniki
- mąka krupczatka 170 g
- zmielone orzechy laskowe 80 g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier puder 75 g
- 1,5 łyżki oleju
- 1 jajko
- śmietana 18 % 3/4 łyżki
- cynamon, sól
- Lukier : 4-6 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny do smaku
- koncentrat barszczu czerwonego 1-2 łyżki
- wiórki kokosowe do dekoracji
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mąkę , cukier puder i zmielone orzechy wkładamy do miski i chowamy do lodówki. Jak składniki się schłodzą łączymy je z resztą składników.
Olej i śmietana też powinny być schłodzone. Zagniatamy ciasto i znów wstawiamy do lodówki na ok. 1/2 godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
Wykrawamy ulubione formy.
Gotowe ciasteczka pieczemy w 180 C , ok. 15-20 min.
Lukier.
Gdy ciasteczka trochę wystygną robimy lukier.
Do garnuszka wsypujemy cukier puder 4-5 łyżek , dodajemy sok z cytryny i koncentrat buraczany. Ja lubię jak lukier jest lekko kwaskowy.
Pędzelkiem maczanym w lukrze malujemy ciasteczka i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 03 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Super te ciasteczka,poproszę parę sztuk do popołudniowej herbatki ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 03 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Naturalny barwnik daje ciekawy efekt. Gratulacje!2 Kto głosował? | Odpowiedz