Do góry

Desery Przepis na:

ciasteczka orzechowe na oleju

ciasteczka orzechowe na oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10720

Dodano:

Odsłon: 485

Szybkie i proste ciasteczka w czerwonym lukrze z koncentratu buraczanego. W sam raz na miły wieczór.

Składniki

  • mąka krupczatka 170 g
  • zmielone orzechy laskowe 80 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder 75 g
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % 3/4 łyżki
  • cynamon, sól
  • Lukier : 4-6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
  • koncentrat barszczu czerwonego 1-2 łyżki
  • wiórki kokosowe do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę , cukier puder i zmielone orzechy wkładamy do miski i chowamy do lodówki. Jak składniki się schłodzą łączymy je z resztą składników.
    Olej i śmietana też powinny być schłodzone. Zagniatamy ciasto i znów wstawiamy do lodówki na ok. 1/2 godziny.
    Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
    Wykrawamy ulubione formy.
    Gotowe ciasteczka pieczemy w 180 C , ok. 15-20 min.
    Lukier.
    Gdy ciasteczka trochę wystygną robimy lukier.
    Do garnuszka wsypujemy cukier puder 4-5 łyżek , dodajemy sok z cytryny i koncentrat buraczany. Ja lubię jak lukier jest lekko kwaskowy.
    Pędzelkiem maczanym w lukrze malujemy ciasteczka i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 03 lutego 2018 Super te ciasteczka,poproszę parę sztuk do popołudniowej herbatki ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 03 lutego 2018 Naturalny barwnik daje ciekawy efekt. Gratulacje!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń