Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłuszkiem i kisielem

Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłuszkiem i kisielem

Autor:

Przepisów i artykułów: 624 Ocena: 3797

Dodano:

Odsłon: 343

A w niedzielne popołudnie do kawusi zrobiłam pyszne ciasteczka z jabłkiem. Bardzo szybko się je robi nic skomplikowanego wystarczą tylko chęci. Nie ma nic lepszego od dzieła swojego. Niedziela bez słodkiego to jak niebo bez słońca a dziś tak piękna pogoda że aż chęć na pieczenie mnie naszła.

Składniki

  • 2 ciasta francuskie 300 g każde,
  • 3 jabłka 620 g,
  • 5 łyżek cukier kryształ,
  • 1 czubata łyżka kisielu,
  • 1 małe jajko.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłuszkiem i kisielem

Przygotowanie

  1. Przygotować jabłka, obrać je ze skórki, wydrążyć środki i pokroić na drobne kawałki. Następnie wsypać cukier kryształ oraz kisiel i dokładnie wymieszać do połączenia się kawałków jabłka z resztą.

  2. Gdy mamy już przygotowane jabłka to teraz przygotować ciasto francuskie. Gotowe ciasto rozwinąć i przez długość podzielić na dwa paski. Następnie pokroić w kratkę mi z całego ciasta wyszło osiem kratek.

  3. Każdy kawałek kratki z dwóch boków ponacinać ( widoczne na zdjęciu ). Na każdy wycięty kwadracik na środek nałożyć warstwę przygotowanych jabłek ( najlepiej bez soku ).

  4. Jak już mamy nałożona warstwę jabłek wtedy cienkie paski złączyć ze sobą, następnie przeciwległe dwa grubsze baski ( również widoczne gołym okiem na zdjęciach, starałam się tak robić zdjęcia aby było zrozumiałe co jak zrobić ).

  5. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem całe ciasteczka.

  6. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. ( Najlepiej aby jabłka były twarde nie takie żeby z nich zrobiła się paćka ). Po upieczeniu studzić ciastka z papierem na kratce, wystudzone przełożyć na talerz.

  7. Gdy ciastka ostygną można je posypać cukrem pudrem. Ciastka wyglądają tak cudnie że aż żal je zjeść. Świetnie nadają się do kawy z przyjaciółmi jak również na dowolną imprezę, czy nawet jako pyszny deser dla gości których się spodziewamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń