Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Półkruche ciasteczka z rabarbarem i truskawkami to idealna przekąska do popołudniowej kawy.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2083
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101778
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6209
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2083
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101778
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6209
Składniki
Połącz w misce wszystkie składniki na kruszonkę. Wymiesza je palcami, nie zagniatając – tak, by ciasto nie było zwarte, lecz miało konsystencję proszku. Wstaw do lodówki.
Schłodzoną w lodówce kulę ciasta rozwałkuj na placek. Okrągłą foremką (lub kieliszkiem, szklanką...) wytnij z niego kółka. Resztę ciasta ponownie zagnieć. Rozwałkuj i powycinaj kółka. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. Wycięte kółka ciasta ułóż w pewnych odstępach na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyj rabarbar i truskawki. Pokrój na małe kawałki. Wymieszaj ze schłodzoną kruszonką. Wyłącz mieszankę na przygotowane ciastka.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasteczka lekko urosną i się zarumienią.
Połącz na stolnicy mąkę, przesiany przez sitko cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki nożem. Dodaj jajko, żółtko, szczyptę soli i zagnieć całość na jednolite ciasto.
Uformuj z ciasta kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.