Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Półkruche ciasteczka z rabarbarem i truskawkami to idealna przekąska do popołudniowej kawy.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 371
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 54
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 112
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17157
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 371
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 54
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 112
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17157
Składniki
Połącz w misce wszystkie składniki na kruszonkę. Wymiesza je palcami, nie zagniatając – tak, by ciasto nie było zwarte, lecz miało konsystencję proszku. Wstaw do lodówki.
Schłodzoną w lodówce kulę ciasta rozwałkuj na placek. Okrągłą foremką (lub kieliszkiem, szklanką...) wytnij z niego kółka. Resztę ciasta ponownie zagnieć. Rozwałkuj i powycinaj kółka. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. Wycięte kółka ciasta ułóż w pewnych odstępach na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyj rabarbar i truskawki. Pokrój na małe kawałki. Wymieszaj ze schłodzoną kruszonką. Wyłącz mieszankę na przygotowane ciastka.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasteczka lekko urosną i się zarumienią.
Połącz na stolnicy mąkę, przesiany przez sitko cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki nożem. Dodaj jajko, żółtko, szczyptę soli i zagnieć całość na jednolite ciasto.
Uformuj z ciasta kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.