Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka żytnie z orzechami

Ciasteczka żytnie z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 1566

Dodano:

Odsłon: 675

Na kruche ciastka zawsze każdy ma ochotę. Z dodatkiem orzechów smakują każdemu.

Składniki

  • 160 g mąki żytniej
  • 1 jajo
  • 100 g drobno pokruszonych orzechów nerkowca lub innych
  • 100 g masła extra miękkiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik/miód/cukier wedle uznania do dosłodzenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. nie dosypujemy mąki, bo ma być wilgotne i w miarę klejące.

  2. Odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec spłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem (u mnie standardowo zmielony słodzik).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lutego 2018 Fajne ciacha na wieczór, do cappuccino, lub herbaty :)
Dobrze, że nie ma ośmiornicy ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń