Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-12-2020
Witam serdecznie, tym razem propozycja na ciasteczka orzeszki, są one dość popularne ale jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich ciasteczek, to polecam bo są bardzo smaczne. Do orzeszków przygotowałam krem orzechowy z dodatkiem alkoholu, który jest również bardzo smaczny.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Składniki
Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier, sól, masło i pocierając dłońmi łączę składniki tak żeby powstały grudki, przypominające kruszonkę. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na około 30 minut.
Ciastka możemy upiec w foremkach, w opiekaczu elektrycznym lub w specjalnej patelni do orzeszków. Odrywam kawałeczek ciasta, formuję kulkę i wyklejam foremkę od środka. Foremki nie należy wyklejać zbyt grubo, ponieważ po upieczeniu musi zostać miejsce na krem. Wyklejone foremki układam na blasze do pieczenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10-12 minut, tak żeby się zrumieniły. Długość pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu, wyjmuję ciastka z foremek i piekę kolejną partie.
Przygotowanie kremu: Przygotowanie kremu zaczynam od ugotowania budyniu. Do rondelka przelewam część mleka (około 1/2), do pozostałego mleka dodaję mąkę, cukier, cukier waniliowy i mieszam rózgą tak żeby nie było grudek. Następnie dodaję żółtka i mieszam do połączenia się składników. Pozostałe mleko zagotowuję i do gotującego mleka dodaję wymieszane składniki, i gotuję budyń. Ugotowany przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia.
Następnie w misce miksuję przez chwilę masło i dodaję stopniowo (po 1 łyżce) zimny budyń, cały czas miksując i gdy budyń połączy się z masłem to dodaję kolejną łyżkę budyniu. Po budyniu dodaję orzechy i spirytus, i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy. Końcowe przygotowanie orzeszków: Na jedną połówkę orzeszka nakładam krem i nakrywam drugą połówką, orzeszek jest gotowy. Ciastka orzeszki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa