Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to mój smak dzieciństwa, teraz częstuję nim moją rodzinkę :) Przepyszne ciasteczka, które ucieszą każdego łasucha, zarówno tych małych jak i tych dużych. Jest z nimi trochę pracy, ale naprawdę warto :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
CIASTKA Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, następnie dodać margarynę (najlepiej miękką), cukier, cukier waniliowy, jajka, żółtko i śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiać (najlepiej rękami), aż składniki się połączą i powstanie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać okrągłe ciasta (można użyć szklanki). Ciastka piec do zarumienienia przez ok 7-10 min. w temp. 160-180 stopni.
KREM Margarynę (miękką) utrzeć z oba cukrami, jajkiem i żółtkiem na pulchny krem.
POLEWA W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać cukier i mleko, gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Gotową polewą chwilę ostudzić.
PRZEŁOŻENIE CIASTEK Ostudzone ciastka łączymy w pary. Jedno ciastko smarujemy kremem, na środku kładziemy łyżeczkę dżemu, a na wierzch kładziemy drugie ciastko, które polewamy polewą.
Smacznego !!!