Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, maślane, kruche ciasteczka waniliowo - czekoladowe, które nie tylko pysznie smakują ale też fajnie wyglądają.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Miękkie masło przełożyć do miski miksera. Dodać cukier puder i cukier waniliowy i ucierać do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie, nie przerywając ucierania, dosypywać partiami mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem budyniowym. Powstałą masę podzielić na dwie równe połowy. Do jednej połowy dodać jeszcze łyżkę mąki i wymieszać. Do drugiej części dodać kakao i roztopioną oraz przestudzoną czekoladę i również wymieszać. Obydwie części ciasta uformować w kule i schować na godzinę do lodówki. Po tym czasie każdą z części ciasta rozwałkować na folii spożywczej na tej samej wielkości prostokąt. Ciasto ciemne nałożyć na ciasto jasne i pomagając sobie folią spożywczą, zwinąć roladę. Roladę schłodzić kolejne 30 minut w lodówce i dopiero wtedy pokroić na cienkie plasterki. Te plasterki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciastka piec ok. 12-13 minut. Po upieczeniu ciastka pozostawić na blaszce do wystygnięcia, a następnie przełożyć na talerz.