Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam smaczne ciastka z 70 - lat. Zachowane 2 foremki na te ciasteczka z PRL - u i dlatego chciałam podzielić się z wami przepisem , przepis jest prosty , szybki, nieskomplikowany, a ciasteczka bardzo pyszne. Może co niektórzy pamiętają.?
mikser, naczynie, głębsza patelnia, ręcznik papierowy , foremki,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Składniki ciasta czyli jajka, mąkę , cukier z prawdziwą wanilią oraz płaska łyżeczka cukru miksujemy , dolewając stopniowo wodę. Wody dolewamy tyle aby uzyskać gładkie, jednolite lejące ciasto o konsystencji gęściejszej śmietany, dodajemy sok z cytryny . ( sok z cytryny możemy zastąpić olejkiem pomarańczowym lub innym smaku). Olej wlewamy do głębszej patelni i mocno podgrzewamy. Do rozgrzanego oleju wkładamy foremki aby je rozgrzać, następnie foremkę zanurzamy do ciasta do 2/3 wysokości foremki i z powrotem zanurzamy do gorącego oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym . Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego. Rada; Do ciasta można dodać szczyptę proszku do pieczenie ale nie koniecznie.
Ciastka po usmażeniu.
Ciastka oprószone cukrem pudrem.
Ciastka gotowe do spożycia.