Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne, smaczne ciasto bez pieczenia. Po prostu pychotka.
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 90979
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37577
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 240
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 90979
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37577
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 240
Składniki
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy warstwę herbatników. Na masę budyniową gotujemy mleko, w niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Do gotującego mleka wlewamy budyń, mieszamy by nie utworzyły się grudki, zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretkę, ciągle mieszamy by rozpuściła się galaretka. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie do chłodnej dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę.
Wykładamy na herbatniki, potem warstwa herbatników i kajmak, który przykrywamy ciasteczkami. Przygotowujemy masę śmietankową, rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklance gorącej wody, zostawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka jest chłodna, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i pod koniec dolewamy zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Wykładamy na herbatniki i ponownie wykładamy ostatnią ich warstwę.
Wierzch ciasta możemy polać roztopioną czekoladą albo zrobić polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i margarynę, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto. SMACZNEGO