Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne, smaczne ciasto bez pieczenia. Po prostu pychotka.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy warstwę herbatników. Na masę budyniową gotujemy mleko, w niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Do gotującego mleka wlewamy budyń, mieszamy by nie utworzyły się grudki, zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretkę, ciągle mieszamy by rozpuściła się galaretka. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie do chłodnej dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę.
Wykładamy na herbatniki, potem warstwa herbatników i kajmak, który przykrywamy ciasteczkami. Przygotowujemy masę śmietankową, rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklance gorącej wody, zostawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka jest chłodna, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i pod koniec dolewamy zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Wykładamy na herbatniki i ponownie wykładamy ostatnią ich warstwę.
Wierzch ciasta możemy polać roztopioną czekoladą albo zrobić polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i margarynę, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto. SMACZNEGO