Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto 3 w 1

Ciasto 3 w 1

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 1784

Pyszne urozmaicone ciasto

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki mielonego maku
  • 1 łyżka kakao
  • dżem porzeczkowy
  • krem karpatkowy
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    białka ubijamy na sztywno , dodajemy do nich cukier i chwile ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aby dobrze napowietrzyć biszkopt. Dodajemy stopniowo olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy trzepaczką bądź na najniższych obrotach miksera.
    Ciasto dzielimy na 3 części.
    Do jednej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej mak, a do trzeciej kakao.
    Nakładamy ciasto na blachę (25cm x 35cm) wyłożoną papierem.

    Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Ciasto przekrawamy na dwie części.
    Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, co ułatwi krojenie.

    Krem karpatkowy przyrządzamy wg przepisu.

    Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, następnie kładziemy połowę przygotowanego kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta, które również smarujemy dżemem i nakładamy pozostały krem.
    Na wierchu można posypać startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń