Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto Afrodyta
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto Afrodyta

03.10.2025 Odsłon: 5147
5.0 (9 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Ciasto Afrodyta to efektowny, wielowarstwowy wypiek, bazujący na puszystym, jasnym biszkopcie przekładanym dżemem morelowym i kremową masą serową. Całość obficie dekorowana jest wiórkami kokosowymi. Efekt jest przepiękny - jasne, czyste ciasto rodem wzięte z przyjęć u samego Zeusa. 

Ciasto Afrodyta - wypiek na święta i na co dzień 

Ciasto Afrodyta to wypiek, który zdecydowanie warto przygotować na większe uroczystości rodzinne, święta lub ważne uroczystości. Jest to ciasto, które imponuje wizualnie dzięki swojej wysokości i wielu warstwom, a jego smak jest klasyczny i delikatny, niezbyt słodki. Mimo tego całość przyrządzisz zaskakująco szybko i prosto, przez co możesz pokusić się o zrobienie Afrodyty także podczas każdego weekendu. W smaku i konsystencji to prawdziwe ciasto Chmurka, które rozpływa się w ustach i kusi lekko piankowym wnętrzem. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Tortownica o średnicy 28 cm

Etapy przygotowania

Puszysty biszkopt - kilka ważnych wskazówek 

Bardzo ważne jest przesianie suchych składników, co pozwala uzyskać puszysty biszkopt. Przesiewanie napowietrza mąkę, co ułatwia jej delikatne połączenie z pianą, zapobiegając opadnięciu. Sprawia także, że proszek do pieczenia jest równomiernie rozprowadzony w całej masie, co gwarantuje równomierne wyrośnięcie ciasta. Także nie zapominaj o tym ważnym kroku! Ważny jest również dodatek mąki ziemniaczanej, która pozwala nadać ciastu delikatności i kruchości. Można ją zastąpić skrobią kukurydzianą w tej samej ilości, ale nie zaleca się używania samej mąki pszennej, ponieważ biszkopt będzie bardziej zwarty i gumowaty. 

Pieczenie biszkoptu - jak uniknąć opadania? 

Opadnięcie biszkoptu najczęściej jest wynikiem utraty powietrza z piany lub zbyt szybkiej zmiany temperatury. Zawsze ubijaj pianę na sztywno, jednocześnie uważając, by jej nie przebić. Mąkę mieszaj bardzo delikatnie, by nie zepsuć pęcherzyków powietrza w masie, a po upieczeniu należy biszkopt studzić powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Niektórzy stosują również metodę rzucania ciasta z wysokości ok. 20 cm lub studzenia do góry dnem, by zapobiec uciekaniu pęcherzyków powietrza. 

Jak pokroić biszkopt na blaty? 

Najważniejsze jest dobre wystudzenie biszkoptu nawet przez całą noc, przed rozpoczęciem krojenia, bo w przeciwnym wypadku zacznie się kruszyć i łamać. Ciasto należy podzielić na trzy poziome blaty za pomocą długiego, ostrego noża lub żyłki czy nitki kuchennej. Najpierw zaznacz na obwodzie biszkoptu miejsca cięcia, a następnie owiń nitkę wokół i zaciśnij.  

Dżem morelowy - niewielki dodatek, ale niezbędny 

Dżem morelowy jest ważnym elementem ciasta Afrodyta, ponieważ jego kwaskowaty smak przetworów równoważy słodycz biszkoptu i kremu, a także dodaje wilgotności ciastu. Jeśli nie masz morelowego, użyj innego jasnego, kwaskowego dżemu. Świetnie sprawdzą się konfitury z brzoskwiń, porzeczki, ananasa czy cytrusów. Jeśli jest dla ciebie stanowczo zbyt kwaśny, możesz dodać cukier puder w ilości 1-2 łyżeczek, które złagodzą smak. 

Masa serowa nie chce zastygnąć - jak to naprawić? 

Masa jest za rzadka, jeśli galaretka była za ciepła podczas dodawania do sera i rozpuściła tłuszcz. Może też być zbyt wodnista. Dlatego zawsze bardzo dobrze schładzaj galaretki i przyrządzaj je z nieco mniejszej ilości wody, niż wynika to z instrukcji na opakowaniu. By ratować ser i śmietanę, można próbować włożyć masę na krótko do lodówki i spróbować ubić ją ponownie, gdy będzie chłodniejsza. Najlepiej sprawdza się tłusty lub półtłusty ser biały przeznaczony na sernik królewski, który jest trzykrotnie mielony. Chudy twaróg może mieć bardziej wodnistą konsystencję i być mniej stabilny. 

Jak wzmocnić masę serową? 

Przepis sugeruje dodanie śmietanki o zawartości tłuszczu 30%, ale dobrym pomysłem jest zamiana tego składnika na klasyczną kremówkę 36%, która jest stabilniejsza. Całość ubijamy tak samo przez kilka minut, a w efekcie uzyskasz mocniejszą i sztywniejszą masę. Galaretka będzie tu pełniła dodatkową rolę stabilizatora, więc ciasto Afrodyta poradzi sobie nawet z krótkotrwałą, wyższą temperaturą i może być transportowane na rodzinne przyjęcia czy spotkania ze znajomymi.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Katerina 7300
Katerina 7300
Śniadania

Owsianka z kurkumą

Śniadania Owsianka z kurkumą

Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...

  • Tłusty czwartek
  • Przyprawy
  • Owsianki

Odsłon: 41

do 15 min 15 min
2
ElMar
ElMar
Zupy

Zupa z brukselką

Zupy Zupa z brukselką

Przepis na zupę jarzynową z brukselką.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1128

do 60 min 60 min
16
agnes72
agnes72
Przekąski

Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Przekąski Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...

  • Impreza
  • Grill
  • Amerykańska
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Odsłon: 565

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2011

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4005

do 60 min 60 min
34
smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13739

do 30 min 30 min
16
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Katerina 7300
Katerina 7300
Śniadania

Owsianka z kurkumą

Śniadania Owsianka z kurkumą

Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...

  • Tłusty czwartek
  • Przyprawy
  • Owsianki

Odsłon: 41

do 15 min 15 min
2
ElMar
ElMar
Zupy

Zupa z brukselką

Zupy Zupa z brukselką

Przepis na zupę jarzynową z brukselką.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1128

do 60 min 60 min
16
agnes72
agnes72
Przekąski

Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Przekąski Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...

  • Impreza
  • Grill
  • Amerykańska
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Odsłon: 565

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2011

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4005

do 60 min 60 min
34
smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13739

do 30 min 30 min
16
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto Afrodyta
Autor:
smaker
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

Biszkopt:
  • 8 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
  • 1/2 białego sera,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/2 litra śmietany 30%,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1-2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
  • 300 g dżemu jasnego morelowego,
  • 100 g wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
1

Biszkopt. Obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Gdy zaczną gęstnieć wysp cukier. Pod sam koniec dodaj żółtka i wymieszaj za pomocą sylikonowej łopatki.

2

Połącz mąkę z ubitą pianą i przelej do wyłożonej papierem tortownicy. Biszkopt piecz przez 40 minut w 170 stopniach C.

3

Masa serowa. Ser dokładnie utrzyj z cukrem. Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i daj im przestygnąć. Gdy będą chłodne, połowę wlej do sera i wymieszaj.

4

Śmietankę ubij na sztywną pianę wraz z cukrem, pod sam koniec wlej drugą część galaretek i miksuj jeszcze przez minutę. Połącz wraz z serem.

5

Biszkopt podziel na trzy części, dwie o takiej samej grubości, trzecia (spód) nieco cieńsza.

6

Spód biszkoptu posmaruj marmoladą (1/4 zostaw na górną część). Następnie wyłóż masę serową. Połóż drugą część biszkoptu, posmaruj masą serową i przyłóż ostatnią warstwą ciasta. Jej wierzch posmaruj marmoladą i znowu masą serową. Posyp wiórkami kokosowymi.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki