Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowo - kokosowe. Czekoladowy biszkopt z masą kokosową i polewą czekoladową. Sprawdzi się na domowe imprezy, spotkania rodzinne czy święta.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9612
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9612
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blaszka 24x24cm). Piec ok 25min w 175st. 600ml mleka zagotować. Dodać wiórki kokosowe (garść wiórek można zostawić do dekoracji) i połowę cukru waniliowego, wymieszać i gotować aż wiórki kokosowe wchłoną całe mleko. 200ml mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do wiórków kokosowych dodać czekoladę i wymieszany proszek budyniowy. Całość gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć z resztą cukru, następnie stopniowo dodawać masę kokosowo-budyniową. Wszystko razem wymieszać. Gotową masę wyłożyć na biszkopt. Czekoladę rozpuścić z masłem i śmietanką. Gotową polewę rozsmarować na cieście. Udekorować pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego