Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby wykonać ten proste ciasto nie potrzeba dużo czasu. Jest to wypiek łatwy w przygotowaniu. Wszystkie potrzebne składniki są dobrze dostępne. Moim zdaniem ciasto "Bajka" jest ciastem uniwersalnym i ponadczasowym. Sprawdza się zarówno na przyjęciach rodzinnych, jak i w gronie przyjaciół. Ciasto " Bajka" jak sama nazwa wskazuje jest wypiek w którym poczujemy się jak w bajce.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną masę. Do masy jajecznej dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na dwie połowy. Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. 150 g galaretek w cukrze kroimy na małe kwadraty. Dodajemy pokrojone galaretki do masy śmietanowej. Mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Pierwszy blat ciasta przekładamy połową masy śmietanowej. Następnie układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy pozostałą masę śmietanową. Na masie śmietanowej układamy drugi blat ciasta. Całość chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę polewamy ciasto. Ozdabiamy pozostałymi galaretkami.
Zapraszam na mojego bloga !