Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe połączenie smaków. Słodkie ciasto z kremem cappuccino oraz kwaśnymi malinami w galaretce :)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) BISZKOPT: Ubijamy białka na sztywno, partiami wsypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy gdy zacznie ,,kipieć'' wlewamy powoli do ubitych białek. Cały czas ubijamy Mąkę z budyniami przesiewamy, wsypujemy do jajek w 3 partiach, delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu wlewamy olej. Ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w 170 -180 st. C góra dół) około 20 -25 minut. Po ostudzeniu przekrawamy na pół.
KREM: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone i kawą cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kilka łyżek ubitego kremu mieszamy, sprawdzamy czy żelatyna jest zimna i wlewamy do miski z kremem. Miksujemy do połączenia. Odkładamy na bok 2-3 łyżki kremu. Resztę dzielimy na pół.
WIERZCH: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, dodajemy zamrożone maliny. Mieszamy i obserwujemy. Galaretka szybko tężeję. Możemy schować na chwilę do lodówki.
SKŁADANIE: 1biszkopt umieszczamy w blaszce, nasączamy kawą 2 smarujemy 1 połową kremu 3 układamy warstwę herbatników. 4 smarujemy masą krówkową 5 układamy 2 warstwę herbatników 6 smarujemy 2 połową kremu 7 przykrywamy 2 biszkoptem, nasączamy 8 smarujemy odłożonym kremem 9 zalewamy tężącą galaretką z malinami. Ciasto najlepiej schować na całą noc do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Możemy nasączyć również herbatniki.