Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które łączy w sobie kilka smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i składa się z przepysznych warstw. Delikatne, rozpływające się w ustach, zyskujące przy dłuższym leżakowaniu w lodówce. Nic dodać, nic ująć; poezja kulinarna.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 69
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 69
Składniki
Zaczynamy od upieczenia 2 biszkoptów, każdy w blaszce o wymiarach 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z biszkoptów przygotowujemy ubijając 3 białka (oddzielamy wcześniej od żółtek), jak piana będzie sztywna, dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę octu i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Pieczemy 10 - 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy, odklejamy papier.
Teraz budyń: 1,5 szklanki mleka zagotować z 3/4 szklanki cukru i opakowaniem cukru wanilinowego. Pozostałe pół szklanki mleka połączyć z 4 żółtkami i mąką ziemniaczaną rózgą, aby płyn był jednolity. Wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać, by nie powstały grudki, gotować do 1 minuty. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch mikserem i dodawać stopniowo zimny budyń, zmiksować na gładką masę. Masę kajmakową w zamkniętej puszce wsadzić w międzyczasie do garnuszka i zalać wrzątkiem, aby się roztopiła, co ułatwi jej rozsmarowanie. Jeśli uznacie, że biszkopty po upieczeniu są za małe w stosunku do blaszki, użyjcie do przygotowania całego ciasta mniejszej, o wymiarach 35 x 20 cm.
Zaczynamy "budowanie" ciasta. 1 biszkopt kładziemy na spód blaszki, nasączamy połową soku pomarańczowego, na to wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy kolejnym biszkoptem, który nasączamy resztą soku i pokrywamy resztą budyniu.. Wykładamy herbatniki tak, aby przylegały do siebie i pokryły całą powierzchnię. Jeśli w ostatnim rzędzie nie zmieszczą się całe ciastka,przycinamy je.
Pokrywamy ciastka masą kajmakową, na której z kolei układamy krakersy.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kilka łyżek dodajemy do galaretki, mieszamy i wlewamy do całej ubitej śmietany. Tę masę wykładamy na krakersy, wyrównujemy powierzchnię i robimy ozdobny wzorek. Wsadzamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem na drobnych oczkach ścieramy na wierzch czekoladę.