Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe, aromatyczne ciasto z bananami, suszonymi śliwkami i gorzka czekoladą. W sam raz na niedzielne popołudnie spędzone w gronie najbliższych. Sprawdzi się także na świątecznym stole, tak jak u mnie. Przepis zaczerpnięty ze Smaker.pl
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 153
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 300
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 153
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 300
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Składniki
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Banany kroimy w półplasterki, czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach a śliwki dzielimy na połówki. Używając miksera ucieramy masło z margaryną na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Gdy masa zjaśnieje, wsypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Całość miksujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ciasto miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia składników. Dodajemy ubitą pianę z białek, wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu ciasto łączymy z rozdrobnionymi bananami, gorzką czekoladą i suszonymi śliwkami.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z blaszki po około 30 minutach od upieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy według uznania. U mnie była to polewa czekoladowa i kolorowe cukiereczki. Smacznego.