Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowiec-pyszne i orzeźwiające+FILM

Ciasto bananowiec-pyszne i orzeźwiające+FILM

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 11753

Dodano:

Odsłon: 4101

Jest to ciasto na zimno z masą bananową, śmietanką, bananami, galaretką.

Składniki

  • ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm szklanka 250ml
  • BISZKOPT -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • MASA BANANOWA -5 dużych bananów -200g masła -2 galaretki cytrynowe
  • -1 szkl wrzątku -0,5 szkl cukru pudru
  • WARSTWA ŚMIETANKOWA -500ml śmietany 36% -1,5 łyżki żelatyny -1/3 szkl cukru pudru -125ml wrzącej wody
  • DODATKOWO -2 galaretki cytrynowe, bananowe lub agrestowe -3 banany -750ml wrzątku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto bananowiec-pyszne i orzeźwiające+FILM

Przygotowanie

  1. Na początek zrobimy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy żółtka i miksujemy na niższych obrotach.

    Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy delikatnie łyżką by nie zburzyć puszystości masy.



    Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 15-20 min. Biszkopt studzimy.





    MASA BANANOWA



    W 250ml gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Studzimy
    Dojrzałe banany blendujemy lub miksujemy w malakserze-na gładką masę.

    Zmiksowane banany miksujemy z cukrem pudrem.

    Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło-miksujemy i na koniec dodajemy zimną galaretkę. Wszystko miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki żeby trochę zgęstniała, następnie wykładamy ją na ostudzony biszkopt, i wstawiamy do lodówki do stężenia.





    ŚMIETANKA

    Żelatynę (1,5 łyżki) rozpuszczamy w gorącej wodzie (125ml) i dokładnie mieszamy i studzimy

    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną żelatynę-dokładnie miksujemy i wykładamy na masę bananową.

    Na śmietance układamy pokrojone na plasterki banany.

    Ciasto wstawiamy do lodówki.

    W misce rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe, cytrynowe lub bananowe w 750ml wrzątku. Studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na banany.

    Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i schłodzenia-najlepiej na całą noc.

    I gotowe. Ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi. Jest pyszne, orzeźwiające-idealne na letnie dni.
    Polecam i życzę udanych wypieków :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

NutkaSmaku 06 sierpnia Za ten przepis poszedł subik ! :D - jako Nutka smaku :) - kocham galaretkę i jeszcze z bananem to mix idealny ;)
Też działam na YT :P
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń