Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowo - karmelowe bez pieczenia

Ciasto bananowo - karmelowe bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3875

Dodano:

Odsłon: 45046

Miałam obawy, że ciasto tego samego dnia będzie za twarde, ale wystarczyły 2 godz w lodówce i już znacznie zmiękło :)

Składniki

  • herbatniki - maślane i kakaowe (np. Bonitki z biedronki)
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 2 banany
  • 200 g masła o temp. pokojowej 82% tłuszczu
  • masa krówkowa
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • większa szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2,5 szklanki wody
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 2 szklanki mleka i cukier zagotowujemy. 2 budynie rozrabiamy w pozostałej, 1 szklance mleka. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczoną mieszankę. Budyń mieszamy do momentu stężenia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  2. Blachę o wymiarach 29x24 cm dokładnie wykładamy folią aluminiową. Na spód wykładamy ciasno herbatniki maślane. Masło ucieramy na gładko i porcjami dodajemy schłodzony budyń. Na koniec powoli wlewamy spirytus, kwasek i sok cytrynowy. Masę dzielimy na 3 części części.

  3. Na warstwę biszkoptów kładziemy 2 łyżki masy krówkowej, wylewamy 1 część masy, przykrywamy ciemnymi herbatnikami, znów smarujemy karmelem, wylewamy kolejną część masy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników, którą również smarujemy krówką. Wylewamy ostatnią część masy i układamy na niej pokrojonego w plastry banana. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 2,5 szklankach wody i gdy już lekko stężeje, wykładamy na wierzch. Ciasto umieszczamy w lodówce i chłodzimy całą noc.

    Ciasto jest już dobre w ten sam dzień, ale dobrze by było, aby przed krojeniem przeleżało noc w lodówce.
    Masa cytrynowa jest dość kwaśna, dlatego idealnie przegryza się ze słodkim karmelem :)

  4. zdj

  5. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 02 września 2014 ciasto było lepsze po 48 godz.,,przegryzło się,,;ale wnukom smakowało :)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 31 sierpnia 2014 dla nas ciasto za słodkie, ale to kwiestia smaku :)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 31 sierpnia 2014 na zdjęciu widać trzy partie ciasta, w wykazie produktów nie ma mowy o biszkoptach, o których jest natomiast wspomniane w wykonaniu, a i jeszcze jedna uwaga: dwie galaretki na 2,5 szklanki wody? ciasto zrobiłam, jest smaczne, ale prosiłabym o wyjaśnienie powyższych kwestii. Pozdrawiam :-) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 30 sierpnia 2014 rozprowadzenie masy krówkowej na herbatnikach ślizgających się na folii aluminiowej wymaga dużej cierpliwości, a efekt naszej pracy skosztujemy jutro :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 sierpnia 2014 Wygląda na przepyszne ciacho, chyba się pokuszę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 29 sierpnia 2014 jutro mojego syna urodziny, dzieci uwielbiają takie pyszności :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jonita 29 sierpnia 2014 Ciasto wygląda apetycznie i właśnie taki smak na ten weenkend chodził za mną :) Chcę je dzisiaj zrobić, ale mam pytanie. Czy podczas ucierania budyniu z masłem masa nie ścina się? Lub czy nie wychodzi zbyt tłusta? Zawsze mam obawę co do tego, choć uwielbiam takie połączenie smaków. Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysiaz 29 sierpnia 2014 można, ale nie trzeba :) Bez problemu się rozsmaruje (chociaż może zależeć to też od firmy) :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 29 sierpnia 2014 czy masę krówkową trzeba podgrzać przed wyłożeniem na herbatniki, bo ona jest dosyć gęsta ? fajne lekkie ciasto na zakończenie lata,pozdrawiam :)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń