Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto baranek robi wrażenie, a sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu gotowego ciasta drożdżowego. Poznaj go!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1570
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 299
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1570
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 299
Składniki
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie wrzące. Wlej 150 ml do wysokiego kubka albo naczynia. Wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki oraz 2 łyżki cukru. Całość wymieszaj, dokładnie rozprowadzając drożdże, np. widelcem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, suche miejsce. Poczekaj aż zaczyn zacznie pracować.
W tym czasie przesiej mąkę z pozostałym cukrem oraz solą. Dodaj olej, jajko, a następnie wyrośnięty rozczyn. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę, podsyp delikatnie mąką i zakryj ściereczką. Poczekaj aż urośnie dwukrotnie.
Wbij pięść w wyrośnięte ciasto. Podziel je na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj i wykrój kółka, np. z pomocą szklanki. Powinny mieć równą średnicę około 8-10 centymetrów.
Na blacie ułóż jeden okrąg, posmaruj go roztopionym masłem, przykryj drugim (w połowie), ponownie nasmaruj i nałóż trzeci okrąg. Zwiń ciasno i podziel nożem na pół. Powtórz czynność z pozostałym ciastem.
Do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż przygotowane kawałki ciasta, jeden obok drugiego. Odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piecz ciasto baranek w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 35-40 minut. Powinno być złote z zewnątrz. Podawaj z cukrem pudrem.