Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bez pieczenia z powidłami śliwkowymi

Ciasto bez pieczenia z powidłami śliwkowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 406

Dodano:

Odsłon: 12787

Pyszne i apetyczne ciasto, które można przygotować tuż przed samymi świętami.

Składniki

  • herbatniki kakowe ok. 350 g,
  • śmietana 36 % 750 ml,
  • ser na sernik 400 g,
  • cukier puder 1/2 szk,
  • kakao 1 łyżka,
  • cynamon 1 łyżeczka,
  • powidła śliwkowe 200 g,
  • masa krówkowa 300 g,
  • żelatyna 2 łyżki,
  • płatki migdałowe 100 g,
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto bez pieczenia z powidłami śliwkowymi

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i lekko ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie porcjami dodawać ser. Na koniec wlać żelatynę i miksować do momentu aż połączy się z masą. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i zmiksować, do drugiej dodać cynamon i również zmiksować.

  2. Formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, a na nie wyłożyć masę z kakao, wyrównać. Ponownie ułożyć warstwę herbatników na których rozsmarować powidła śliwkowe, a na nie wyłożyć masę z cynamonem. Warstwę wyrównać i ponownie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować masę bez dodatków.

  3. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników które posmarować masą krówkową. Całość posypać płatkami migdałowymi wcześniej podprażonymi na suchej patelni. Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń