Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto biszkoptowe ciemne z gruszkami"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 580
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 752
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 247
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 580
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 752
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 247
Składniki
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy do białości z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i gorącą wodą. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy żółtkowej partiami wsypujemy mąkę. Mieszamy, a potem delikatnie łączymy z pianą.
Gruszki obieramy lub zostawiamy nieobrane, jeśli używamy dekoracyjnej odmiany (np. klapsy z czerwoną skórką). Gniazda nasienne usuwamy. Owoce kroimy na ćwiartki.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 26 cm. Lekko wciskamy w nie gruszki. Pieczemy w temperaturze 180oC okoł o 30 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 1,20 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 264 kcal Białko 6,8 g/Tłuszcz 3,2 g/Węglowodany 61 g.Źródło: Rewia