Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe z masą kokosową, truskawkami i galaretką (fit)

Ciasto biszkoptowe z masą kokosową, truskawkami i galaretką (fit)

Autor:

Przepisów i artykułów: 340 Ocena: 2803

Dodano:

Odsłon: 4450

Ciasto biszkoptowe z masą kokosową truskawkami i galaretką to lekkie, z sezonowymi owocami ciasto do niedzielnej kawki.

Składniki

  • Biszkopt;
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno),
  • 0,5 szklanki ksylitolu,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa;
  • 2 puszki schłodzonego gęstego mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody,
  • 1/4 szklanki mleka.
  • Dodatkowo;
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 500 g truskawek.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto biszkoptowe z masą kokosową, truskawkami i galaretką (fit)

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta zaczynamy od zrobienia i upieczenia biszkoptu.

    Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę. Pianę ubijamy na szybkich obrotach, gdy dodajemy cukier zmniejszamy delikatnie obroty. Ubijamy pianę aż cukier się rozpuści.

    Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą połączoną z żółtkami.
    Blaszkę 30×20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
    Studzimy, przecinamy na pół.

    Galaretkę rozpuszczamy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Odstawiamy do wystudzenia. Galaretka powinna lekko stężeć.

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Następnie ddoajemy mleko i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

    Gęste mleko kokosowe przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy ksylitol i miksujemy na puszysty krem.

    Następnie dodajemy żetatynę i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części.

    Jedną część masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią ciasta. Na ciasto wykładamy resztę masy.

    Na masę kokosową wykładamy truskawki i zalewamy teżejącą się truskawkową galaretką.

    Ciasto chłodzimy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń