Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto ze sporą ilością słodkich borówek.
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1541
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 56
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1541
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 56
Składniki
50g cukru rozpuścić w garnku. Gdy lekko zbrązowieje, dodać sodę i skórkę pomarańczową. Wymieszać łyżką aż zrobi się piana. Powstały karmel rozprowadzić na papierze do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Keksówkę (30cm) wysmarowac masłem.
Miękkie masło utrzeć na puch z resztą cukru (150g). Pojedynczo dodawać jaja. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać na przemian z maślanką do masy maślano-jajecznej. Jagody umyć, przebrać, osuszyć. Ostudzony karmel połamać na kawałki i razem z jagodami dodać do ciasta.
Ciasto przełożyć do formy i piec na najniższym poziomie piekarnika ok. 60-70 minut. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.