Desery Przepis na:
Ciasto Cappucino pod Wisienką

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3162
Dodano: 02.01.2015
Odsłon: 1701
Składniki
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cappucino
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- Krem wiśniowy:
- 700 ml soku wiśniowego
- 3 łyżki cukru
- 65 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej Wodzisław
- 20 dag dobrego masła
- Krem cappucino:
- 40 dag śmietanki kremówki
- 15 dag jogurtu greckiego
- 3 kopiaste łyżki cappucino
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny Wodzisław (latem można dać 1 1/2) + 2-3 łyżki wody
- Dodatkowo:
- 2 opakowania delicji (ewentualnie ciastek delicjopodobnych, mogą być te lidlowskie) o smaku wiśniowym
- 3 kostki czekolady deserowej
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna masę. Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do jego rozpuszczenia. Do masy dodajemy po jednym żółtku i miksujemy jeszcze kilka minut. Mąki i kakao wraz z proszkiem i cappucino przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, wlewamy olej i mieszamy. Blaszkę wielkości kartki a4 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
-
Z soku odlewamy 1/2 szklanki i zagotowujemy. Do mniejszej części soku dodajemy przesiane mąki i cukier. Mieszamy aż do pozbycia się wszelich grudek. Gdy sok zacznie wrzeć wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy aż całość zgęstnieje. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę i studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej wiśniowej masy. Krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt.
-
Śmietankę dobrze chłodzimy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy an niewielkim palniku. Jogurt mieszamy z cappucino, proponuję przesiać je przez sitko, aby wyłapać ewentualne grudki. Schłodzona śmietankę ubijamy wraz z cukrem, na końcu mieszamy z jogurtem i cappucino. Kilka łyżek masy mieszamy z żelatyną a następnie dodajemy do reszty. Natychmiast wykładamy na delicje. Do dekoracji możemy zrobić falki grzebieniem, ewentualnie zwykłym widelcem.
-
Ciastka należy rozłożyć na przygotowanym i rozsmarowanym kremie wiśniowym, a następnie przykryć kremem cappucino. Gotowe ciasto posypujemy siekana lub startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na 2 - 3 godziny. U mnie ciasto chłodziło się na dworze (zaleta zimy).
Komentarze do przepisu (0)