Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Cappucino pod Wisienką

Ciasto Cappucino pod Wisienką

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3162

Dodano:

Odsłon: 1701

Puchaty biszkopt o smaku cappucino a na nim warstwa aromatycznego kremu wiśniowego z zanurzonymi delicjami. Ciasto wieńczy delikatna warstwa kawowego kremu - obłoczek o smaku cappucino, fantazyjnie obsypany wiórkami czekolady.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cappucino
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • Krem wiśniowy:
  • 700 ml soku wiśniowego
  • 3 łyżki cukru
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej Wodzisław
  • 20 dag dobrego masła
  • Krem cappucino:
  • 40 dag śmietanki kremówki
  • 15 dag jogurtu greckiego
  • 3 kopiaste łyżki cappucino
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny Wodzisław (latem można dać 1 1/2) + 2-3 łyżki wody
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji (ewentualnie ciastek delicjopodobnych, mogą być te lidlowskie) o smaku wiśniowym
  • 3 kostki czekolady deserowej
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna masę. Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do jego rozpuszczenia. Do masy dodajemy po jednym żółtku i miksujemy jeszcze kilka minut. Mąki i kakao wraz z proszkiem i cappucino przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, wlewamy olej i mieszamy. Blaszkę wielkości kartki a4 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

  2. Z soku odlewamy 1/2 szklanki i zagotowujemy. Do mniejszej części soku dodajemy przesiane mąki i cukier. Mieszamy aż do pozbycia się wszelich grudek. Gdy sok zacznie wrzeć wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy aż całość zgęstnieje. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę i studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej wiśniowej masy. Krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt.

  3. Śmietankę dobrze chłodzimy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy an niewielkim palniku. Jogurt mieszamy z cappucino, proponuję przesiać je przez sitko, aby wyłapać ewentualne grudki. Schłodzona śmietankę ubijamy wraz z cukrem, na końcu mieszamy z jogurtem i cappucino. Kilka łyżek masy mieszamy z żelatyną a następnie dodajemy do reszty. Natychmiast wykładamy na delicje. Do dekoracji możemy zrobić falki grzebieniem, ewentualnie zwykłym widelcem.

  4. Ciastka należy rozłożyć na przygotowanym i rozsmarowanym kremie wiśniowym, a następnie przykryć kremem cappucino. Gotowe ciasto posypujemy siekana lub startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na 2 - 3 godziny. U mnie ciasto chłodziło się na dworze (zaleta zimy).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń