Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cukiniowe

Ciasto cukiniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5147

Dodano:

Odsłon: 4210

Warzywa niekoniecznie trzeba jeść w formie wytrawnej

Składniki

  • Mąka pszenna 3,5 szklanki
  • Cukier 1 szklanka
  • Olej ¾ szklanki
  • Jajka 5 szt.
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Soda 1 łyżeczka
  • Kakao 3 łyżki
  • Amaretto 2 łyżki
  • Cukinia 600 gram
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto cukiniowe

Przygotowanie

  1. Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy z jej środka nasiona. Jeżeli cukinia jest stara, trzeba ją obrać ze skórki, młodą niekoniecznie. Tak przygotowaną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odlewamy sok, który puściło warzywo w czasie ścierania.

  2. Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier, miksujemy to na gładką masę. Stopniowo dolewamy do tego olej, ciągle miksując. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy stopniowo sypkie produkty oraz dodajemy amaretto, nie przestając miksować. Do ciasta wsypujemy startą cukinię i dokładnie mieszamy całość łyżką, aby wszystko się dobrze ze sobą połączyło.

  3. Ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 29x24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izek 19 października 2015 I może dodaj jakiś przepis, żebyśmy widzieli jak dobrze gotujesz i pieczesz ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 19 października 2015 No to rób ze swojego przepisu. I życzę udanych wypieków ;) I może do

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pesto 18 października 2015 Chryste, jaki zakalec. Robiłam kilka razy ciasto cukiniowe i zawsze było wilgotne lecz puszyste, a to wygląda jak ociosana glina...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń