Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywa niekoniecznie trzeba jeść w formie wytrawnej
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10111
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2740
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1863
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3958
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10111
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2740
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1863
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3958
Składniki
Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy z jej środka nasiona. Jeżeli cukinia jest stara, trzeba ją obrać ze skórki, młodą niekoniecznie. Tak przygotowaną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odlewamy sok, który puściło warzywo w czasie ścierania.
Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier, miksujemy to na gładką masę. Stopniowo dolewamy do tego olej, ciągle miksując. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy stopniowo sypkie produkty oraz dodajemy amaretto, nie przestając miksować. Do ciasta wsypujemy startą cukinię i dokładnie mieszamy całość łyżką, aby wszystko się dobrze ze sobą połączyło.
Ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 29x24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 50 minut.