Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 3073

Szybkie, słodkie i orzeźwiające ciasto o intensywnie cytrynowym smaku. Idealne na wiosenne dni.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 4 jajka
  • ok. 50 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki skórki otartej z cytryny
  • szczypta imbiru suszonego lub odrobina świeżego startego na tarce
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce ucieramy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy olej i sok z cytryny i miksujemy. Do miski dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem oraz dodajemy skórkę z cytryny. Wszystko krótko mieszamy.

  2. Gotową Masę przekładamy do formy (tortownica o średnicy 24 cm, forma kwadratowa lub keksówka). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. pół godziny. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzamy wykałaczką czy na pewno dobrze się upiekło. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 06 maja Wygląda na smaczne, delikatne ciasto :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 maja Pyszności! I taki ładny kolorek:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń