Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z ananasem

Ciasto czekoladowe z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 6998

Dodano:

Odsłon: 2289

Na weekendowy relaks proponuję ciasto niezwykle smaczne, a jednocześnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest miękkie, aromatyczne, pycha! Polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl.=250 ml
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 100 g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 owocu ananasa
  • 2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe z ananasem

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wlać mleko. Dodać połamana gorzką czekoladę i masło. Podgrzewać na gazie aż wszystkie składniki się połączą. Nie gotować. Następnie wystudzić.
    Przygotować keksówkę o wymiarach 11x30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jajka, cukier, aromat śmietankowy lekko ubić mikserem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Połączyć mikserem składniki. Wlać zawartość garnuszka z rozpuszczoną i wystudzoną czekoladą. Znów całość połączyć mikserem. Do masy dodać połowę pokrojonego na cząstki ananasa. Wymieszać. Następnie przelać ją do foremki. Resztę kawałków ananasa rozłożyć na cieście. Lekko je docisnąć.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 65-75 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Po całkowitym wystudzeniu polewa. Aby ją zrobić do garnuszka dać mleko, połamaną czekoladę i kawałeczek masła. Trzymać na gazie aż składniki się rozpuszczą. Mieszać. Od razu polać ciasto. Kroić dopiero gdy polewa zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń