Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 18660

Dodano:

Odsłon: 8974

Pyszne, wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe połączone z delikatnymi gruszkami. Jest to mój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe, jest proste i szybkie. Ciasto idealne na każdą okazję i o każdej porze roku.

Składniki

  • 5 łyżek dobrego kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 słoik gruszek w syropie
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy 1/2 szklanki polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy.

  2. Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy.

  3. Następnie dodajemy obydwie mąki, również mieszamy.

  4. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą.

  5. Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka podłużna, szeroka, ale wielkości dużej, może być zwykła duża). Gruszki odcedzamy z syropu i układamy na wierzchu ciasta.

  6. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek ciasto jest gotowe. Murzynka po upieczeniu studzimy na kratce.

  7. Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

  10. ;-Dp

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń