Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny deser!
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 124
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 225
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 240
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5174
...ale pyszny.
Odsłon: 793
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 124
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 225
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 240
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5174
...ale pyszny.
Odsłon: 793
Składniki
Jaja ubijamy z cukrem, następnie pomału dosypujemy suche składniki naprzemiennie z mokrymi (olej, mleko). Gotowe ciasto wylewamy na kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Słonecznik prażymy na suchej patelni uważając by się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony słonecznik wsypujemy do blendera i blendujemy aż stanie się sypki jak mąka. Następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy (można już łyżką) Do chałwy dodajemy pół kostki masła i całość miksujemy na gładką masę. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół i przekładamy 3/4 kremu. Na krem kładziemy drugą część ciasta i rozsmarowujemy na niej resztę kremu. Wierzch posypujemy kakao. Smacznego! Gdy ciasto jest zbyt suche można je delikatnie namoczyć przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny