Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z likierem kawowym

Ciasto czekoladowe z likierem kawowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10341

Dodano:

Odsłon: 9348

Bardzo czekoladowe i bardzo alkoholowe ciasto ... czego zimą chcieć więcej? :-). Robi się je ekspresowo, bez użycia miksera, a wyrasta pięknie, jest puszyste i aromatyczne. Polecam :-)

Składniki

  • masło lub margaryna 15 dag
  • gorzka czekolada 10 dag
  • cukier 15 dag
  • likier kawowy (u mnie domowej roboty) 180 ml
  • kakao 2 czubate łyżki
  • mąka 17 dag
  • proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
  • soda oczyszczona 0,5 płaskiej łyżeczki
  • sól szczypta
  • jajko 3
  • czarna porzeczka z alkoholu (opcjonalnie) kilka łyżek
  • ganache czekoladowo-kawowy:
  • mleko 25 ml
  • likier kawowy 30 ml
  • czekolada mleczna 5 dag
  • żelatyna 0,5 łyżeczki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku umieścić masło lub margarynę, czekoladę połamaną w kostkę, cukier, kakao i likier. Wymieszać dokłądnie, cały czas lekko podgrzewając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki połączą, mieszając od czasu do czasu. Odstawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
    Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek, sól i sodę. Do większego naczynia wbić jajka i lekko roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladową, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać suche składniki, wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, by nie było grudek. Jesli dodajemy porzeczkę z alkoholu, wsypać do ciasta i wymieszać.
    Dno tortownicy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto.
    Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut. Patyczek przy sprawdzaniu środka ciasta może być oblepiony i lekko mokry od czekolady, nie powinno być jednak na nim śladów surowego ciasta.
    Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

  2. Ganache: W garnku doprowadzić do wrzenia mleko i likier. Wyłączyć gaz i dodać połamaną w kostkę czekoladę, wymieszać dokładnie do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić w 1,5-2 łyżkach gorącej wody, dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Odstawić ganache aż lekko zgęstnie, polać nim przestudzone ciasto.

  3. Smacznego :-)

    P.S. inspiracja z bloga Moje wypieki, z moimi zmianami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń