Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z masą truskawkową To ciasto to u mnie hit na imprezach rodzinnych:) Ciacho można zrobić o każdej porze roku, truskawki mogą być mrożone
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Cukier, wodę, olej oraz kakao dajemy do rondelka i podgrzewamy jak na polewę. Następnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę na sztywno a do piany dodajemy kolejno: przestudzoną polewę, mąkę, żółtka, cukier puder, proszek oraz sodę. Ciasto przelewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w 170C, góra dół przez 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto dzielimy na pół (przekrajamy wzdłuż)
0,5 kg mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa (71g) Truskawki na wpół zamrożone blendujemy jak na sorbet. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do truskawek. Masę truskawkową przelewamy na 1 połowę ciasta.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dzielimy ją na pół. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzoną dodajemy do jednej miski z masą śmietanową a następnie wykładamy na masę truskawkową na to drugi placek czekoladowy a na wierzch 2 masę śmietanową wymieszaną z śmietanfixami. Ciasto oprószyłam starkowaną mleczną czekoladą. Ciasto włożyłam do lodówki na kilka godzin do lodówki ale co jakiś czas zaglądałam i nie mogłam się doczekać pierwszego kawałka :D