Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z nutą orzechowo- kokosową

Ciasto czekoladowe z nutą orzechowo- kokosową

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 641

Propozycja na zbliżające się Walentynki.

Składniki

  • czekolada deserowa 1 szt
  • czekolada Tiki- Taki (orzechowo- kokosowa) 1 szt
  • cukier 10 dkg
  • masło 20 dkg
  • brandy 2 łyżki
  • jajka 3 szt
  • łyżka mąki
  • do dekoracji: cukier puder, wiśnie z amaretto
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, połamaną na kawałki czekoladę i cukier podgrzewać na wolnym ogniu, aż składniki stopią się i połączą w jednolitą, gładką masę. Lekko przestudzić, dodać brandy.
    Jajka ubić na puszysty, gęsty krem, dodać mąkę. Następnie powoli wlewać masę czekoladową i całość ucierać mikserem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
    Tortownicę szczelnie obwinąć folią aluminiową. Wlać do niej masę czekoladową i wstawić ją do większej blaszki, do której należy nalać wody, na wysokość 2 cm.
    Ciasto w dwóch blaszkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami z amaretto.

  2. Smacznego :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń