Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 828

Dodano:

Odsłon: 3728

Ciasto czekoladowe jest łatwe do zrobienia i praktycznie mikser robi wszystko za nas. Nie może się też chyba nie udać. W konsystencji trochę jak tradycyjny murzynek. Pamiętajcie, żeby wydrylować wiśnie, bo potem możecie zrobić niespodziankę osobie jedzącej (tak, ja zapomniałam, że moje są z pestkami;) )

Składniki

  • 95g mąki
  • 30g kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 55g masła w temperaturze pokojowej
  • 110g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 120g maślanki
  • 280g wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 190C.
    Zmieszać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
    Utrzeć masło z cukrem na gładką puszystą masę.
    Dodać jajko i pastę waniliową, wymieszać.
    Na niskich obrotach dodać mąkę i maślankę w trzech porcjach na przemian.
    Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i wygładzić wierzch.
    Wiśnie wymieszać z brązowym cukrem i mąką ziemniaczaną i posypać nimi ciasto.
    Piec ok 25 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto po wyciągnięciu będzie czysta.
    Ostudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 stycznia 2014 Napisz mi też kochana,po co dajesz do ciasta proszek do pieczenia i sodę ? To jest to samo . Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń