Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 993

Dodano:

Odsłon: 6721

Ciasto drożdżowe doskonale do kawy , herbaty no i lubią je moje wnuki.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z 1 łyżki mąki 1 łyżki cukru , mleka i drożdży zrobić rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Do miski wsypać mąkę ,cukier wbić jajka ,dodać mleko i rozczyn wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną margarynę wyrabiać jeszcze, aż będzie odchodzić od dłoni . Gotowe przykryć, pozostawić do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części każdą wywałkować i uformować kółka.

  4. 3 kółka posmarować nutellą ,ułożyć jedno na drugim ,przykryć czwartym .

  5. Na środku zaznaczyć kółko szklanką podzielić na 16 części zostawiając zaznaczony środek.

  6. Pocięte kawałki wykręcić 2 razy chwytając po dwa kawałki każdy w przeciwną stronę, łącząc lekko na dole .Powstanie taki kwiatek.

  7. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką.

  8. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni

  9. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń