Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto drożdżowe"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Masło stop, mleko podgrzej. Drożdże wkrusz do miseczki, rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj tyle mąki oraz letniego mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstaw na około 20-25 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy i kurkumę. Wbij całe jajka. Dodaj wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe mleko. Energicznie zagniataj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk i ścianek miski. Wtedy wlej rozpuszczone oraz przestudzone masło. Po ponownie zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie śliwki wyjmij i rozmroź na sicie. W razie potrzeby usuń pestki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponowie je zagnieć i rozwałkuj. 4Ciasto umieść na spodzie blachy do pieczenia. Rozłóż na nim śliwki. Lekko powciskaj owoce w ciasto. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 45-50 minut.
Jeśli chcesz, przed pieczeniem możesz posypać placek kruszonką lub też gotowe już ciasto udekorować lukrem i uprażonymi płatkami migdałów.Źródło: Świat kobiety