Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i puszyste. Można zrobić mikserem i w Thermomixie.
W moim pierwszym artykule zawarłam ogólne zasady przyrządzania ciast. Dzisiaj...
Odsłon: 6773
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 849
Masz ochotę na smaczny deserek to polecam ten oto bezowy deser ze śmietaną i...
Odsłon: 167
Prosta, szybka, ale bardzo smaczna sałatka, która na pewno uszczęśliwi niejed...
Odsłon: 401
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 773
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 849
Masz ochotę na smaczny deserek to polecam ten oto bezowy deser ze śmietaną i...
Odsłon: 167
Prosta, szybka, ale bardzo smaczna sałatka, która na pewno uszczęśliwi niejed...
Odsłon: 401
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 773
Składniki
Wlewamy do garnuszka mleko i grzejemy do temperatury ok 35 stopni. Wsypujemy łyżeczkę cukru i wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do miski wbijamy jajka i wkładamy 250g margaryny. Miksujemy przez 2 minuty na najwyższych obrotach, używając końcówek do ubijania.
Wyspujemy sól, 100g cukru i 600g mąki. Wlewamy mleko z drożdżami i miksujemy 3 minuty. Zmieniamy końcówki z ubijaczek na uganiatacze i miksujemy na środkowych obrotach przez co najmniej 6 minut. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki wsypujemy 100g mąki, 50g cukru i 100g margaryny. Siekamy nożem, a potem wyrabiamy ręką. Formujemy kulkę, zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki.
Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy do formy o wymiarach 250mm na 400mm lub kilku mniejszych i zostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Kruszonkę trzemy na "pazukach" nad ciastem. Wkładamy je do piekarnika. Po dwudziestu minutach zmniejszamy tmperaturę do 170 stopni i dopiekamy przez pół godziny. SMACZNEGO!
Przepisy Desery
Desery
Biało-czarne ciasto z morelami
Desery
Łabędzi puch
Desery
Mazurek wielkanocny Magdy Gessler
Desery
Mazurek kajmakowy
Biało-czarne ciasto z morelami
Propozycja na szybkie ciasto z morelami. Smaczne i lekkie. Polecam!
Odsłon: 21
Łabędzi puch
Łabędzi puch to ciasto, którego nazwa zobowiązuje. Śnieżnobiałe wiórki kokoso...
Odsłon: 1521