Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i puszyste. Można zrobić mikserem i w Thermomixie.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22784
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15181
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4893
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45629
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22784
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15181
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4893
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45629
Składniki
Wlewamy do garnuszka mleko i grzejemy do temperatury ok 35 stopni. Wsypujemy łyżeczkę cukru i wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do miski wbijamy jajka i wkładamy 250g margaryny. Miksujemy przez 2 minuty na najwyższych obrotach, używając końcówek do ubijania.
Wyspujemy sól, 100g cukru i 600g mąki. Wlewamy mleko z drożdżami i miksujemy 3 minuty. Zmieniamy końcówki z ubijaczek na uganiatacze i miksujemy na środkowych obrotach przez co najmniej 6 minut. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki wsypujemy 100g mąki, 50g cukru i 100g margaryny. Siekamy nożem, a potem wyrabiamy ręką. Formujemy kulkę, zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki.
Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy do formy o wymiarach 250mm na 400mm lub kilku mniejszych i zostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Kruszonkę trzemy na "pazukach" nad ciastem. Wkładamy je do piekarnika. Po dwudziestu minutach zmniejszamy tmperaturę do 170 stopni i dopiekamy przez pół godziny. SMACZNEGO!