Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałam okazję wypróbować wiele przepisów na ciasto drożdżowe - jednak to Babci jest najlepsze :). Ostatnie próby innego przepisu skończyły się wielkim zakalcem i szybkim powrotem do tego przepisu. Chociaż to ciasto drożdżowe Babcia zawsze mówiła ze to jedno z najtrudniejszych ciast. Sprawdza się zarówno jako ciacho, ale również jako wielkanocne babki. Najlepiej smakuje jeszcze cieple posmarowane dobrym masłem. Nie wiem ile lat ma ten przepis - ale Babcia zawsze z niego korzystała.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22604
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4707
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44685
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 673
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22604
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4707
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44685
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 673
Składniki
Z drożdży, odrobiny mleka i łyżki cukru robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka i wyrabiamy do czasu gdy ciasto będzie jednolite, następnie dodajemy przestudzoną margarynę, Wyrabiamy ( w razie konieczności dodajemy mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( i tu ciężko określić czas). Po wyrośnięciu krótko wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej blachy. Pikę w 185 stopniach ok. 50 minut ( do tak zwanego suchego patyczka). Jeżeli lubimy - możemy dodać ulubione bakalie.