Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe bez mleka, jajek i masła. Ze szczyptą kurkumy dającej jej pięknie złocisty kolor:)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 189
Polecam.
Odsłon: 894
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 201
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9307
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 189
Polecam.
Odsłon: 894
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 201
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9307
Składniki
Do miski kruszyny drożdże, zasypujemy je cukrem. Całość mieszamy łyżką do momentu rozpuszczenia drożdży. Wlewamy połowę wody. Odstawiamy na 10 min.
Dodajemy mąkę, resztę wody, olej, szczyptę soli i kurkumy. Całość wyrabiamy na gładką elastyczna mase. Może nam to zająć nawet kilka minut. W razie potrzeby gdyby ciasto lepiło nam się do ręki podsypać jeszcze mąka. Włożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 min.
Po tym czasie ciasto przekładamy do formy (ja na dno formy dałam papier do pieczenia, a boki posmarowałam masłem). Odstawiamy na 15-20 min, a w tym czasie nagrzewany piekarnik do 210 stopni. Pieczemy ok 30 min. Smacznego :)
.