Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła

Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 841

Ciasto drożdżowe bez mleka, jajek i masła. Ze szczyptą kurkumy dającej jej pięknie złocisty kolor:)

Składniki

  • Świeże drożdże 25g
  • Mąka pszenna 300g
  • 3 łyżki oleju
  • 4-5 łyżek cukru
  • Szczypta soli
  • Woda 160ml
  • Szczyptą kurkumy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła

Przygotowanie

  1. Do miski kruszyny drożdże, zasypujemy je cukrem. Całość mieszamy łyżką do momentu rozpuszczenia drożdży. Wlewamy połowę wody. Odstawiamy na 10 min.

  2. Dodajemy mąkę, resztę wody, olej, szczyptę soli i kurkumy. Całość wyrabiamy na gładką elastyczna mase. Może nam to zająć nawet kilka minut. W razie potrzeby gdyby ciasto lepiło nam się do ręki podsypać jeszcze mąka. Włożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 min.

  3. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy (ja na dno formy dałam papier do pieczenia, a boki posmarowałam masłem). Odstawiamy na 15-20 min, a w tym czasie nagrzewany piekarnik do 210 stopni. Pieczemy ok 30 min. Smacznego :)

  4. .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń