Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe (bez wyrabiania) z owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe (bez wyrabiania) z owocami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10927

Dodano:

Odsłon: 6575

Smaczne, puszyste, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe, ktore nie wymaga wyrabiania, potrzebuje tylko czasu żeby drożdże mogły zrobić swoje :-) polecam

Składniki

  • Mąka pszenna 50 dag
  • cukier 1 szkl.
  • drożdże świeże 5 dag
  • mleko letnie 1 szkl.
  • sól szczypta
  • jajko duże 3
  • olej 1/2 szkl.
  • ulubione owoce (u mnie agrest)
  • Kruszonka:
  • masło 15 dag
  • mąka 20 dag
  • cukier 15 dag
  • cukier wanilinowy 1 op.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe (bez wyrabiania) z owocami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (mleko letnie).
    Do misy miksera wsypać mąkę, zrobić w niej dołek - do niego wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem. Przykryć ręcznikiem, odstawić na 30 - 40 minut.

  2. Następnie dodać sól, roztrzepane jajka, olej i zmiksować ciasto mikserem (z koncówką do ciasta drożdżowego), do połączenia się składników.

  3. Ponownie przykryć ciasto ręcznikiem, odstawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

  4. Kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać palcami, formując kruszonkę.
    Ciasto ponownie bardzo krótko zmiksować.
    Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto (będzie rzadkie), wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką.

  5. Całośc przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 - 40 minut).

  6. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika a piekarnik rozgrzać do 175ºC i piec przez około 35-40 minut, do suchego patyczka i zarumienienia kruszonki. Wyłączyć piekarnik, zostawić w nim ciasto do wystudzenia.

  7. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń