Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe rozetka

Ciasto drożdżowe rozetka

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3896

Dodano:

Odsłon: 10937

Rozetka to jedno z moich ulubionych ciast drożdżowych. Przy pieczeniu dżem lekko wypływa ze środka i na spodzie tworzy słodką, klejącą warstwę (jak karmel). Takie ciacho można dowolnie urozmaicać, zamiast orzechów można dodać inne bakalie, a zamiast dżemu - biały ser. Szczególnie polecam serwować to ciasto na ciepło.

Składniki

  • 375g mąki
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75g masła
  • 1 jajko
  • 30g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl mleka
  • sól
  • 50g cukru
  • aromat śmietankowy
  • orzechy nerkowca - ok 1/2 szkl
  • 1 słoik dżemu z wiśni
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. 1. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. W małej misce mieszamy drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki i połową mleka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.

    2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopione masło, pozostały cukier z cukrem waniliowym i mlekiem, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Na końcu wlewamy zaczyn drożdżowy i całość dokładnie wyrabiamy za pomocą haka lub rąk. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

    3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski i uderzamy w nie pięścią, po raz kolejny je zarabiamy (ok 1 minuty) i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 50cm.

  2. 4. Ciasto smarujemy dżemem z wiśni, posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca, a następnie zawijamy jak roladę. Staramy się to robić w miarę ciasno.

  3. 5. Powstałą roladę kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm i układamy na blaszce o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

  4. 6. Wyrośnięte ślimaczki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem (można to pominąć) i pieczemy w 200*C ok 35 minut. Jeszcze gorące polewamy lukrem (sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 22 kwietnia 2015 Uwielbiam takie drożdżowe ciasto,bardzo apetyczne.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 21 kwietnia 2015 Świetne i bardzo smaczne ciasto :) Prezentuje się niezwykle apetycznie :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń